Αποθεματικά μη Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο Μέρος Α’ & Μέρος Β’

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Α΄

Όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενα άρθρα μας στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», στις 17/10/2020 και 17/12/2020, ο χειρισμός των Αποθεματικών « – τακτικών, εκτάκτων, αφορολογήτων, φορολογηθέντων ή προς φορολόγηση – σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης ή διανομής τους, αποτελεί ένα σπουδαιότατο κεφάλαιο στη φορολογική και λογιστική πρακτική. Και τούτο, γιατί, αφενός τα αποθεματικά μπορεί να παραμείνουν για πολλά χρόνια στα βιβλία της επιχείρησης και αφετέρου, γιατί διέπονται από διαφορετικούς φορολογικούς νόμους και αφορούν διαφορετικούς λόγους σχηματισμού τους.

Οι δυσκολίες αυτές επιβάλλουν έναν τρόπο παρακολούθησης των αποθεματικών, που ανά πάσα στιγμή θα είναι εφικτή η άντληση των απαραίτητων πληροφοριών, για τη σωστή μεταχείρισή τους».

Τα αποθεματικά των σχετικών Νόμων στα οποία αναφερθήκαμε στα δύο προηγούμενα άρθρα μας, αφορούσαν σε Αποθεματικά Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο. Στο παρόν άρθρο, καθώς και στο επόμενο που θα ακολουθήσει, θα αναλύσουμε τις διατάξεις που διέπουν τα αποθεματικά των μη Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο, κατόπιν των τροποποιήσεων που επήλθαν στο άρθρο 71Γ, του Ν. 4172/13 με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 353, του Ν. 4512/2018 και του άρθρου 27, του Ν.4646/2019, και εφαρμόζονται για αποθεματικά που κεφαλαιοποιούνται από 1.1.2020 και μετά, σύμφωνα με την παράγραφο 25, του άρθρου 66, του Ν. 4646/2019.

Με την προσθήκη και του άρθρου αυτού στο κεφάλαιο των αποθεματικών, θεωρούμε ότι συμβάλλουμε στη διαλεύκανση ενός δύσκολου φορολογικού θέματος και στην διευκόλυνση των ενδιαφερομένων.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ Ν.4172/13

Βάσει της παρ.12, του Άρθρου 72, του Ν.4172/13, «Τα μη διανεμηθέντα ή κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε., όπως αυτά σχηματίστηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013, και τα οποία προέρχονται από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν λόγω απαλλαγής αυτών κατ’ εφαρμογή διατάξεων του ν. 2238/1994, όπως ισχύει μετά τη δημοσίευση του Κ.Φ.Ε. ή εγκυκλίων ή αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους … φορολογούνται αυτοτελώς …».

Στην ΠΟΛ.1007/13, διευκρινίστηκε ότι «… οι διατάξεις του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 καταλαμβάνουν αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί αποκλειστικά και μόνο με βάση το ν. 2238/1994 και όχι αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί με βάση ειδικές διατάξεις νόμων (αναπτυξιακών και άλλων) ή από αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα βάσει του ν. 2238/1994».

Με την παρ.1, του άρθρου 71Γ, του Ν.4172/13, προβλέπεται ότι «Οι ανώνυμες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, … μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν ολικά ή μερικά, τα αφορολόγητα αποθεματικά διαφόρων αναπτυξιακών νόμων, με εξαίρεση το αποθεματικό του άρθρου 18 του α. ν. 942/1949 (Α’ 96). Στην περίπτωση αυτή, … δύνανται να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είτε με την έκδοση νέων μετοχών που διανέμονται δωρεάν στους μετόχους κατά την αναλογία των μετοχών που κατέχουν αυτοί κατά τον χρόνο της κεφαλαιοποίησης, είτε με την αύξηση της ονομαστικής αξίας, είτε και με τους δύο τρόπους …».

Κατά τα οριζόμενα στην παρ.2, του ίδιου άρθρου, «Τα αποθεματικά που κεφαλαιοποιούνται φορολογούνται με συντελεστή πέντε τοις εκατό (5%), χωρίς καμιά άλλη επιβάρυνση. Ο φόρος που οφείλεται αποδίδεται στο Δημόσιο με δήλωση, η οποία πρέπει να υποβληθεί σε έναν μήνα από την καταχώρηση στο ΓΕ.Μ.Η. της αύξησης του μετοχικού… κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τέσσερις (4) ίσες εξαμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης. Ο φόρος αυτός βαρύνει την εταιρεία και δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της, κατά τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών, ούτε συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που οφείλεται από την εταιρεία ή τους μετόχους …».

Επίσης, στην παρ.3, του άρθρου 71Γ, του Ν.4172/13, επισημαίνεται ότι «Με την καταβολή του φόρου που οφείλεται σύμφωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση από τον φόρο εισοδήματος της εταιρείας, των μετόχων ή εταίρων της για τα αποθεματικά που κεφαλαιοποιήθηκαν».

Στην ίδια διάταξη (παρ.4), παρατίθενται οι συνέπειες που προκύπτουν εάν πριν από την πάροδο πέντε (5) ετών από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών διαλυθεί η ανώνυμη εταιρία ή μειωθεί το μετοχικό της κεφάλαιο με σκοπό την επιστροφή των αποθεματικών στους μετόχους. Στην περίπτωση αυτή, «…τα κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά δεν λογίζονται φορολογικώς ως μετοχικό κεφάλαιο που έχει καταβληθεί και φορολογούνται με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τη φορολογία εισοδήματος κατά τον χρόνο της διάλυσης ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου μετά την αφαίρεση του φόρου που καταβλήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου. Η διάταξη της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας με σκοπό συγχώνευσής της με άλλη επιχείρηση και ίδρυση νέας ανώνυμης εταιρείας ή σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας με σκοπό συγχώνευσής της με άλλη επιχείρηση και ίδρυση νέας ανώνυμης εταιρείας ή σε περίπτωση εξαγοράς ή απορρόφησής της από άλλη ανώνυμη εταιρεία».

      • ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ EΣΟΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΝΤΑ ΚΑΤ’ ΕΙΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

    Σύμφωνα με το άρθρο 47, του Ν.4172/13, «Σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης … κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων …, το ποσό που … κεφαλαιοποιείται φορολογείται σε κάθε περίπτωση ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη φορολογικών ζημιών».

    Στην ΠΟΛ.1059/2015 αναφέρεται ότι «… τα … κεφαλαιοποιούμενα κέρδη, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων …, περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των προσώπων αυτών. Ως τέτοια κέρδη νοούνται ιδίως: … τα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από εισοδήματα  που έχουν φορολογηθεί κατ΄ ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής  υποχρέωσης (αυτοτελώς  φορολογηθέντα  εισοδήματα). Στην περίπτωση αυτή, ο παρακρατηθείς ή καταβληθείς στα ανωτέρω εισοδήματα  φόρος συμψηφίζεται με το φόρο του νομικού προσώπου …, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε.».

    Κατά τα οριζόμενα στην ίδια Εγκύκλιο «Τα ως άνω … κεφαλαιοποιούμενα ποσά αποθεματικών … θεωρούνται φορολογικά κέρδη του φορολογικού έτους εντός του οποίου γίνεται η … κεφαλαιοποίηση και φορολογούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 4172/2013, συναθροιζόμενα με τα λοιπά αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) από επιχειρηματική δραστηριότητα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί για το φορολογικό έτος αυτό. Είναι αυτονόητο ότι αν το αποτέλεσμα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ζημιογόνο, το … κεφαλαιοποιηθέν ποσό θα μειώσει το ζημιογόνο αυτό αποτέλεσμα».

    Σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης Αποθεματικών που έχουν σχηματιστεί από κέρδη φορολογηθέντα κατ’ εδικό τρόπο χωρίς εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2238/94, βάσει της παρ.6, του άρθρου 71Β, του Ν.4172/13, θα υπαχθούν σε «… φόρο εισοδήματος 5% με εξάντληση κάθε φορολογικής υποχρέωσης. Φόρος που τυχόν έχει καταβληθεί στο παρελθόν για τα αποθεματικά αυτά του ν. 2238/1994 δεν επιστρέφεται». Προϋπόθεση αποτελεί η Εταιρία να μη διαλυθεί ή να μη προβεί σε μείωση του μετοχικού της Κεφαλαίου με σκοπό την επιστροφή των Αποθεματικών στους μετόχους για τουλάχιστον πέντε έτη από την κεφαλαιοποίηση. Διαφορετικά αυτά θα υπαχθούν σε φόρο βάσει των διατάξεων που θα ισχύουν εκείνη τη χρονική περίοδο.

    Επομένως, τα Αποθεματικά από Έσοδα φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, προκειμένου να κεφαλαιοποιηθούν, θα πρέπει να υπαχθούν σε Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (24%) με πίστωση του  Φόρου που είχε καταβληθεί στο παρελθόν, κατά το σχηματισμό τους.

    Τα Αποθεματικά από Έσοδα φορολογηθέντα κατ’ ειδικό τρόπο χωρίς εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (που είχαν σχηματιστεί βάσει του Ν2238/94), φορολογούνται με συντελεστή 5% κατά την κεφαλαιοποίησή τους και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν φόρος που είχε καταβληθεί για αυτά στο παρελθόν.

     

    ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΡΟΣ Β΄

    Σε δύο προηγούμενα άρθρα μας που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», στις 17/10/2020, 17/12/2020, είχαμε αναφερθεί στα Αποθεματικά των Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο και στο άρθρο μας της 27/03/2021, της ίδιας εφημερίδας, αναφερθήκαμε στα Αποθεματικά των μη Εισηγμένων Εταιριών στο Χρηματιστήριο. Όπως επισημάναμε, ο χειρισμός των αποθεματικών, σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης ή διανομής τους, απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και προσοχή, αφού πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, λόγω των διαφορετικών φορολογικών νόμων που τα διέπουν, αλλά και των λόγων που σχηματίζονται.

    Με την προσθήκη και του άρθρου αυτού, ολοκληρώνεται η ανάλυση των αποθεματικών, η οποία έγινε κατόπιν των τροποποιήσεων που επήλθαν στο άρθρο 71Γ, του Ν. 4172/13 με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 353, του Ν. 4512/2018 και του άρθρου 27, του Ν.4646/2019, και εφαρμόζονται για αποθεματικά που κεφαλαιοποιούνται από 1.1.2020 και μετά, σύμφωνα με την παράγραφο 25, του άρθρου 66, του Ν. 4646/2019.

    ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ Ν.1892/90.

    Βάσει της περ. β, της παρ. 1,  του άρθρου 14, του Ν.1892/90 «Η αφορολόγητη έκπτωση, που πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 12 έως 14 του Ν.1892/90 …, προστίθεται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογείται στη διαχειριστική χρήση κατά την οποία … θα γίνει διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού της αφορολόγητης έκπτωσης και για το ποσό που θα διανεμηθεί ή θα αναληφθεί».

    Όμως, όπως έχουμε αναφέρει και στην αρχή της μελέτης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 71Γ, του Ν.4172/13, «Οι ανώνυμες εταιρείες, των οποίων οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, … μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν ολικά ή μερικά, τα αφορολόγητα αποθεματικά διαφόρων αναπτυξιακών νόμων … . Στην περίπτωση αυτή, … δύνανται να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είτε με την έκδοση νέων μετοχών που διανέμονται δωρεάν στους μετόχους κατά την αναλογία των μετοχών που κατέχουν αυτοί κατά τον χρόνο της κεφαλαιοποίησης, είτε με την αύξηση της ονομαστικής αξίας, είτε και με τους δύο τρόπους..».

    Επομένως, βάσει των ευνοϊκότερων διατάξεων που ισχύουν σήμερα, η Α.Ε. έχει τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει τα Αποθεματικά του Ν.1892/90, καταβάλλοντας φόρο με συντελεστή 5% και χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση (όπως ορίζεται στην παρ.2, του άρθρου 71Γ, του Ν.4172/13), προβαίνοντας είτε σε Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν δωρεάν κατ’ αναλογία συμμετοχής στους εκάστοτε Μετόχους είτε με αύξηση της ονομαστικής αξίας τής μετοχής. Με την καταβολή του φόρου αυτού, εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση από τον Φόρο Εισοδήματος της Εταιρίας και των Μετόχων για τα αποθεματικά που κεφαλαιοποιήθηκαν.

    ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ Ν.4171/61.

    Ο Ν.4171/61, προέβλεπε ότι τα κέρδη που αποκτούσαν ημεδαπές Τεχνικές Επιχειρήσεις από εργασίες τους στο εξωτερικό απαλλάσσονταν από το Φόρο Εισοδήματος και εμφανίζονταν σε ειδικό Λογαριασμό Αφορολόγητου Αποθεματικού.

    Ομοίως, όπως και στην περίπτωση του Αφορολόγητου Αποθεματικού του Ν. 1892/90, και το Αφορολόγητο Αποθεματικό του Ν.4171/61 υπάγεται στις διατάξεις του Άρθρου 71Γ, του Ν.4172/13.

    Κατά συνέπεια, κατά την κεφαλαιοποίησή του, το κεφαλαιοποιηθέν ποσό υπάγεται σε φόρο 5%, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης από τον Φόρο Εισοδήματος τόσο της Εταιρίας όσο και των Μετόχων. Κατά την κεφαλαιοποίηση γίνεται ισόποση με το Αποθεματικό αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου είτε με αύξηση τής ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής, είτε με διανομή δωρεάν μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους ανάλογα πάντα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην Εταιρία.

    ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ Ν.1828/89.

    Βάσει της ΠΟΛ.1059/15, με την οποία δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 57 και 58 του Ν.4172/13 «… διευκρινίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης αφορολόγητων αποθεματικών, … που έχουν σχηματισθεί … με οποιονδήποτε …  αναπτυξιακό νόμο, πλην του ν.3908/2011 όπως ισχύει, λόγω πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων, εφαρμόζονται τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις των νόμων αυτών. Επισημαίνεται ότι ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν τη φορολογική μεταχείριση διανομής ή κεφαλαιοποίησης αποθεματικών συνεχίζουν να ισχύουν …».

    Στην παρ.4, του άρθρου 22, του Ν.1828/89, ορίζεται ότι «το συνολικό ποσό του αφορολόγητου αποθεματικού που χρησιμοποιήθηκε σε παραγωγικές επενδύσεις στο διάστημα των τριών (3) ετών από τον χρόνο σχηματισμού του αφορολόγητου αποθεματικού μεταφέρεται σε αύξηση του κεφαλαίου της επιχείρησης και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος».

    Στο υπ’ Αριθμ. πρωτ. ΔΕΑΦ Β 1109583 ΕΞ2017/18-07-2017 Έγγραφο τού Τμήματος Β’, της Διεύθυνσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας τού Υπουργείου Οικονομικών, σημειώνεται ότι «Όπως είχε γίνει δεκτό από τη Διοίκηση, προκειμένου για την εφαρμογή των διατάξεων του προϊσχύοντος ΚΦΕ, το ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων που είχε σχηματισθεί με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1828/1989 μεταφέρεται σε αύξηση του κεφαλαίου της επιχείρησης και απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, δίχως ο νόμος να ορίζει προθεσμία για την κεφαλαιοποίηση του αποθεματικού αυτού (σχετ. τα αριθ. πρωτ. Δ12Β 1140939 ΕΞ 2010/25.10.2010 και 1057054/10866/Β0012/ 3.8.2004 έγγραφά μας)».

    Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Φορολογική Διοίκηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «…  δεδομένου ότι οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν.1828/1989 ως ειδικότερες κατισχύουν των γενικών διατάξεων του ΚΦΕ, συνάγεται ότι κατά την κεφαλαιοποίηση (μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 4172/2013) του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού του νόμου αυτού … δεν οφείλεται φόρος εισοδήματος, κατά ρητή διατύπωση του εν λόγω νόμου».

    Οπότε, κατά την κεφαλαιοποίηση του Αφορολόγητου Αποθεματικού του Ν.1828/89, δεν οφείλεται φόρος εισοδήματος, αφού αυτό προβλέπεται από τις διατάξεις που το διέπουν, οι οποίες ως ειδικές, υπερισχύουν σε σχέση με τις γενικές διατάξεις της Φορολογίας εισοδήματος.

    ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ Ν.2601/98.

    Κατά τα οριζόμενα στην παρ.11, του Άρθρου 11, του Ν.2601/98, «Το αφορολόγητο αποθεματικό της απαλλαγής που σχηματίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος προστίθεται στα κέρδη της επιχείρησης και φορολογείται στη διαχειριστική χρήση κατά την οποία: … Θα γίνει διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχου ποσού του αφορολόγητου αποθεματικού και για το ποσό που θα διανεμηθεί ή θα αναληφθεί».

    Στην ΠΟΛ.1059/15, σημειώνεται ότι « …  κεφαλαιοποιούμενα κέρδη, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων …, περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των προσώπων αυτών. Τα ίδια ισχύουν και σε περίπτωση διανομής αφορολόγητων αποθεματικών που έχουν σχηματιστεί με τις διατάξεις … του ν. 2601/1998, …».

    Βάσει όμως, των προαναφερόμενων ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 71Γ, του Ν.4172/13, το εν λόγω Αφορολόγητο Αποθεματικό δύναται να κεφαλαιοποιηθεί αφού πρώτα φορολογηθεί με συντελεστή 5% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης από πλευράς Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικού Προσώπου. Κατά την κεφαλαιοποίηση είτε θα αυξηθεί η ονομαστική αξία εκάστης μετοχής, είτε θα διανεμηθούν δωρεάν μετοχές στους μετόχους ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.

    ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ν.2065/92.

    Το Αποθεματικό Αναπροσαρμογής του Ν.2065/92, δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 72, του Ν.4172/13, περί αυτοτελούς φορολόγησης διότι βάσει της ΠΟΛ.1007/2.1.2014 «Οι εν λόγω διατάξεις, … δεν καταλαμβάνουν … αποθεματικά που σχηματίσθηκαν με βάση ειδικές διατάξεις νόμων (αναπροσαρμογή παγίων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.2065/1992, …)».

    Βάσει του Άρθρου 71Β, του Ν.4172/13, «Ανώνυμες εταιρείες, με μετοχές εισηγμένες ή μη, που έχουν σχηματίσει αποθεματικά είτε από υπεραξία μετοχών που προέρχεται από απόσχιση κλάδου ή από συγχώνευση εταιρειών στις οποίες συμμετέχει είτε από την αύξηση της αξίας των συμμετοχών της εταιρείας ή από διανομή μετοχών με βάση τις διατάξεις του άρθρου 1 του α. ν. 148/1967, του ν. 542/1977, του ν. 1249/1982, του ν. 1839/1989 και του ν. 2065/1992 κατόπιν κεφαλαιοποιήσεως της υπεραξίας που προέκυψε από την αναπροσαρμογή πάγιων περιουσιακών στοιχείων θυγατρικής εταιρείας ή άλλης εταιρείας στην οποία συμμετέχουν, μπορούν να προβούν σε κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών αυτών.  … Η κεφαλαιοποίηση αυτή υπόκειται σε φόρο εισοδήματος 5% με εξάντληση κάθε φορολογικής υποχρέωσης. Η κεφαλαιοποίηση αυτή δεν υπόκειται σε φόρο μερισμάτων λόγω διανομής, σε παρακράτηση φόρου και σε εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του παρόντος νόμου».

    Στην Εγκύκλιο 1145/18, για την εφαρμογή της παρ.6, του άρθρου 71Β, του Ν.4172/13, επισημαίνεται ότι «… η περίπτωση αυτή καταλαμβάνει τις περιπτώσεις αναπροσαρμογής (σχετ. ΠΟΛ.1154/7.6.2001) και κατά συνέπεια και τις διατάξεις των άρθρων 20 – 27 του ν.2065/1992.».

    Στην παρ.5, του παραπάνω άρθρου παρατίθεται η προϋπόθεση εφαρμογής τής εν λόγω Φορολογικής Αντιμετώπισης ως εξής: «Σε περίπτωση που πριν από την πάροδο πέντε (5) ετών από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών διαλυθεί η ανώνυμη εταιρεία ή μειωθεί το μετοχικό της κεφάλαιο με σκοπό επιστροφής των αποθεματικών στους μετόχους, τα κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά δεν λογίζονται φορολογικώς ως μετοχικό κεφάλαιο που έχει καταβληθεί και φορολογούνται με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τη φορολογία εισοδήματος κατά τον χρόνο της διάλυσης της εταιρείας ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου… Η διάταξη της παραγράφου αυτής δεν εφαρμόζεται αν η εταιρεία διαλυθεί με σκοπό τη συγχώνευσή της με άλλη επιχείρηση και ίδρυση νέας ανώνυμης εταιρείας ή σε περίπτωση εξαγοράς ή απορρόφησής της από άλλη ανώνυμη εταιρεία».

    Συνεπώς, κατά την Κεφαλαιοποίηση των Αποθεματικών από Διαφορά Αναπροσαρμογής Περιουσιακών Στοιχείων, καταβάλλεται Φόρος Εισοδήματος 5% με εξάντληση κάθε φορολογικής υποχρέωσης.

    Μέρος Α’ – Δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ.

    Μέρος Β΄’ – Δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ.

    Facebook
    WhatsApp
    Twitter
    LinkedIn
    Email
    Print
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
    FOLLOW US ON
    error: Content is protected !!
    Scroll to Top